Zo doen zij het

Verenigingen zetten de stap naar een meer inclusieve werking. Ze betrekken personen met een beperking in de vereniging en geven hen een actieve rol. Hieronder vertellen verenigingen hoe ze dat aanpakken.
Heeft jouw vereniging ook de stap gezet? Laat ons dan iets weten, want we horen graag hoe jullie het aanpakken.
Vertel ons hoe jullie het doen


"We willen iedereen betrekken in onze werking,
en dat doen we samen"

Moving Ground - Borgerhout

Moving Ground is een dansgezelschap en een jongerenwerking op straat in Borgerhout.
Evelyne Van Hecke: "In ons dansgezelschap hebben we dansers met een fysieke beperking. In onze jongerenwerking zijn er begeleiders met een verstandelijke beperking. Vroeger werkten we vooral met doelgroepen apart, maar nu willen we steeds meer iedereen samen betrekken in onze werking. We werken stap voor stap naar totale inclusie. Komende zomer willen bijvoorbeeld kinderen met een verstandelijke beperking de weg naar onze werking doen vinden."

Welke concrete stappen zetten jullie om inclusief te werken?

Evelyne: "Als we ergens de drempel willen verlagen, leggen we eigenlijk contact met organisaties die de belangen verdedigen van die groep. Voor de dansers met een fysieke beperking hebben we zo connectie gelegd met GRIP vzw en de Rolstoelfederatie."

Is het gemakkelijk om locaties te vinden die aangepast zijn?

Evelyne: "Er zijn nog niet veel zalen die toegankelijk zijn voor dansers met een lichamelijke beperking. We willen graag op een structurele manier inclusief werken, maar we hebben nog geen eigen locatie die daaraan voldoet. Een aantal zalen die we gebruiken zijn aangepast en toegankelijk, maar daar is zeker nog ruimte voor verbetering."

Merken jullie effect van de inspanningen die jullie doen?

Evelyne: "Omdat we inclusie en diversiteit beginnen uit te dragen, komen mensen steeds vaker ook naar ons toe met vragen om erbij te komen. We moeten het steeds minder expliciet beginnen stellen dat we daadwerkelijk open staan voor iedereen. Dat wordt stilaan een vanzelfsprekendheid. En eigenlijk is het dat ook, he. #tismaarda"

Meer over Moving Ground op www.movingground.be